اکثر طرح های چاپ صفحه یک یا دو رنگ یا یک رنگ نقطه ای هستند، به عبارت دیگر بدون سایه و تونالیته ایجاد می شوند؛ یک منطقه مسطح بزرگ از یک رنگ به همان شکل در سراسر چاپ شده است. با این حال، اگر طراحی دقیقی با سایه زنی یا جلوه های واقعی دارید، احتمالاً برای دستیابی به ظاهری که می خواهید، باید از نیم تن ها Halftones استفاده کنید، نیم تون ها به افزایش جزئیات و عمق طراحی شما کمک می کنند، اما آنها همچنین مستلزم این هستند که قبل از اینکه طرح خود را به چاپ برسانید، چند تنظیم دیجیتالی در طراحی خود انجام دهید؛ این فرآیند با نرم افزار RIP انجام می شود.


نرم افزار RIP چیست؟

نرم افزار RIP (raster image processor) به معنی پردازشگر تصویر شطرنجی، نرم افزاریست که فایل های برداری کامپیوتری مانند (Illustrator، Photoshop، PDF، JPG و غیره) را به یک تصویر شطرنجی تبدیل می کند. این تصویر شطرنجی شبیه به پیکسل های صفحه کامپیوتر به عنوان بیت مپ نیز شناخته می شود که از ماتریسی از نقاط تشکیل شده که دستگاه های چاپ می توانند آن را بفهمند و چاپ کنند. نرم افزار RIP چندین نوع محتوا را برای یک محیط چاپی خاص پردازش می کند و داده های پردازش شده را برای خروجی نهایی به دستگاه چاپ مخابره می کند. RIP یک جزء مهم در فرآیند چاپ است زیرا رنگ، الگوی صفحه و وضوح محصول چاپ شده را تعیین می کند، کیفیت این نرم افزار به طور مستقیم کیفیت خروجی را تعیین می کند.

کلمه Rip ریپ در لغت به معنای شکافتن و یا رشته رشته کردن می باشد و کار نرم افزار ریپ نیز دقیقا رشته رشته کردن یک عکس و فرستادن فایل بصورت رشته رشته برای دستگاه چاپ بنر و یا هر دستگاه چاپ جوهر افشانی می باشد. نرم افزارهای ریپ میتوانند فایل را با پسوند های مختلف مورد قبول دستگاه های چاپ به شما بدهند تا در کامپیوتر سیو کنید و در نرم افزار دستگاه جهت چاپ باز کنید که معمولترین فرمتهای آن Prt و Prn می باشد. همچنین در برخی مدل دستگاه های چاپ جدید می توان مستقیما فایل را از داخل نرم افزار ریپ همزمان با ریپ شدن جهت چاپ نیز ارسال کرد.


نرم افزار RIP


انواع نرم افزارهای ریپ

برنامه ریپ که در کنار اکثر دستگاه های چاپ ها اعم از دستگاه چاپ بنر و فلکس، دستگاه چاپ یووی، دستگاه های چاپ پارچه و ... به خریداران تحویل داده می شود، در واقع مبدل تصاویر و طرح های کاربر به زبان دستگاه چاپ یا همان پرینتر می باشد. البته حتی در پرینترهای کوچک اداری و خانگی هم این برنامه ها وجود دارند که در کامپیوتر نصب می گردند و با یک درایور به ویندوز معرفی می گردند.

ولی در دستگاه های چاپ صنعتی نرم افزارهای ریپ (Rip Software) نقش بسیار مهم و حیاتی ایفا می کنند، به طوری که می توان از آن به عنوان مغز متفکر دستگاه چاپ در خارج از آن نام برد. همچنین نرم افزارهای ریپ در صورتی که حرفه ای و سازگار با دستگاه چاپ باشند می توانند به اپراتور دستگاه در خصوص رنگ های خروجی کمک کنند و به اصطلاح دیگر مانند سیستم قدیم چاپ نیازی نیست تا مدت زمان بسیار طولانی و سالها وقت بگذرد تا اپراتور، چاپچی شود. نرم افزارهای بسیاری در زمینه ریپ موجود می باشند که از آن جمله که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

•      Photo Print

•      Main Top

•      Onyx

•      Wasatch

•      Textprint

•      Ergo soft


نسخه های اورجینال و اصلی نرم افزارهای Rip معمولا در حدود 350 تا 1000 دلار قیمت دارند و دارای قفل های سخت افزاری نیز می باشند ( USB Dongle). معمولا تولیدکنندگان معتبر و عظیم دستگاه های چاپ به کمپانی های تولیدکننده نرم افزار ریپ سفارش نسخه مخصوص خود را می دهند که مدلهای دستگاه چاپ آن کمپانی در آن موجود باشد و همچنین سازگاری بیشتری با دستگاه داشته باشد. به طور مثال در دستگاه های چاپ شرکت ویت کالر ( Wit Color ) اگر نرم افزار فتوپرینت را نصب کنید در پشت جلد نرم افزار و بالای نرم افزار هنگام اجرا گزینه Wit-Color Edition را مشاهده می کنید که دلالت بر سفارشی بودن نسخه با دستگاه های چاپ کارخانه ویت کالر دارد.

نکته بسیار مهم و اساسی درمورد نرم افزارهای ریپ بحث مربوط به پروفایل های رنگ می باشد که متاسفانه بسیاری از شرکتهای عرضه کننده دستگاههای چاپ در ایران و تعداد کثیری از مشتریان از آن غافل هستند و فقط به صرف اینکه نرم افزار ریپی به کاربر ارائه دهند تا فایل را قابل چاپ کند در نظرشان کفایت می کند.


نرم افزار ریپ


پروفایل چیست و چه نقشی در دستگاه چاپ دارد ؟

نرم افزار RIP امکان مدیریت انواع فایل ها و اندازه فایل ها را فراهم می کند، این نرم افزار همچنین می تواند برای بزرگنمایی تصاویر برای چاپ بدون از دست دادن جزئیات استفاده شود، زیرا وضوح فایل را افزایش می دهد. علاوه بر این، اکثر نرم افزارهای ریپ دارای پروفایل کننده رنگ ICC (کنسرسیوم رنگ بین المللی) هستند و امکان مدیریت رنگ را فراهم می کنند؛ یک مدیریت قدرتمند پروفایل رنگ ICC، طیف رنگی جوهرهای چاپ را به حداکثر می رساند.

در واقع پروفایل ها در فایل های از پیش تنظیم شده ای هستند که با انتخاب هر یک از آنها اپراتور چاپ به نرم افزار ریپ درباره کاری که قصد چاپ آن را دارد توضیح می دهد. اجازه دهید با یک مثال ساده تر بیان کنیم : اگر دستگاه چاپ خریداری شده معتبر باشد و نرم افزار ریپ آن نیز اصل باشد در قسمت پروفایل وقتی کاربری قصد دارد تابلو فلکس چاپ کند مثلا گزینه هایی به این اشکال می بیند :

•         Flex 6 Pass 720x1080 4 Colors

•         Flex 8 Pass 720x1440 4 Colors

این گزینه ها در واقع به نرم افزار ریپ دستور می دهد که شما قصد دارید فلکسی چاپ کنید و با 6 یا 8 پس و چه دقتی فایل شما را آماده چاپ کند. حال نکته اینجاست اگر نرم افزار شما پروفایلی مخصوص این پس و دقت و جنس داشته باشد برنامه ریپ برای تنظیمات رنگ به سراغ آن فایل میرود و با بهترین حالتی که ممکن است فایل خروجی شما را آماده چاپ می کند که می توانید برای دستگاه چاپ ارسال کنید. ولی اگر پروفایلی موجود نباشد، نرم افزار از حالت بدون پروفایل یا همان No Color Collection جهت رنگ استفاده می کند که بدون در نظر گرفتن جنس و پس و دقت مورد نظر شما و با یک پیش فرض ثابت همه فایل ها را ریپ می کند و شما اگر بخواهید بنر 2 پس هم چاپ کنید برای نرم افزار فرقی از نظر رنگ ندارد و این یعنی فاجعه برای یک کار حرفه ای چاپ.

فایل های پروفایل رنگ توسط نرم افزار و سخت افزارهای مخصوص توسط کارخانه های معتبر عرضه دستگاه چاپ مطابق با نوع رنگ، مدیاهای مختلف چاپ و مشخصات همان مدل دستگاه دقیقا ساخته می شوند و رایج ترین فرمت آنها ICC. می باشد که نیازمند مهارت بالا و ابزار سخت افزاری و نرم افزاری می باشد. به بیان ساده تر می توان گفت اگر نرم افزار ریپ را تفنگی در نظر بگیرید ، پروفایل مانند فشنگ می باشد و اگر بدون فشنگ بخواهید از آن استفاده کنید با یک چوبدستی فرق چندانی نخواهد داشت.


به غیر از این روش برخی شرکت هایی که به صورت بسیار حرفه ای فروشنده دستگاه های چاپ هستند و خدمات آن را ارائه میدهند با خرید نرم افزار و سخت افزاری به نام i1 که قیمت بسیار بالایی دارد می توانند برای مشتریان خود پروفایل سازی رنگ اختصاصی بسته به نوع دستگاه چاپ و مدیا و ... بسازند.

شرکت فرارنگ تبلیغ آخرین ورژن این نرم افزار را در اختیار دارد و برای مشتریان و همکاران پروفایل اختصاصی و رایگان تنظیم می کند. دوستان و همکارانی که از دستگاه های چاپ ارائه شده توسط فرارنگ استفاده می کنند در صورتی که مجدد نیاز به نصب پروفایل های دستگاه خود دارند می توانند از قسمت دانلود فایل های مربوطه را دانلود نمایند.


چاپ یووی و جوهر یووی چیست ؟
چاپ یووی و جوهر یووی چیست ؟
از آنجایی که استانداردهای فناوری با سرعتی سریع در حال پیشرفت هستند، بسیاری از ما تصور می کنیم که دنیای چاپ بسیار عقب مانده است، به خصوص با ظهور رسانه های اجتماعی. اما هنوز چاپ راه درازی در پیش دارد زیرا فناوری به آن دامن می زند و اجازه نمی دهد این صنعت زیبا از تکنولوژی روز دنیا عقب بماند.
تفاوت دستگاه چاپ بنر و اکوسالونت
تفاوت دستگاه چاپ بنر و اکوسالونت
در مقیاس کلی تفاوت دستگاه چاپ اکوسالونت و سالونت در نوع جوهر این دستگاهها می باشد، که دستگاههای چاپ سالونت از جوهرهای سالونت بیس استفاده میکنند که معمولا بین 25 تا 80 پیکولیتر هستند و دستگاههای اکو از جوهرهای اکوسالونت که شباهت زیادی به جوهرهای سالونت بیس دارند ولی رقیقتر هستند و معمولا 2/5 تا 6 پیکولیتر میباشند.
تفاوت بنر و فلکس چیست ؟
تفاوت بنر و فلکس چیست ؟
همه ما با تبلیغات بنری آشنا هستیم و انواع بنرهای چاپ شده را در سراسر شهر دیده ایم، همچنین نام بنر و فلکس به گوشمان خورده است، اما بسیاری از مردم نمیدانند که این دو ماده متفاوت هستند.