صنعت چاپ دیجیتال پارچه و منسوجات از دهه گذشته رشد سریعی داشته است، زیرا کاربران بیشتری به سمت دیجیتالی شدن و تنوع در چاپ پارچه روی آورده اند. فرآیندهای مختلفی وجود دارد که زیر مجموعه چاپ پارچه و لباس به صورت دیجیتالی است، در این اینجا ما عمدتاً در مورد فرآیند چاپ DTF (چاپ مستقیم به فیلم) صحبت خواهیم کرد. استفاده از دستگاه های چاپ دیجیتال به افراد اجازه می دهد تا سهولت، سادگی، عملکرد پارچه، سازگاری و از همه مهمتر تنوع رنگ های بسیار زیادی را در منسوجات ایجاد کنند و در نتیجه کل فرآیند را به طور کلی سریعتر، قابل اعتماد و مقرون به صرفه می کنند.


چاپ DTF چیست ؟

فرآیند DTF همانطور که از نامش پیداست ( Direct To Film ) در عمل ساده است؛ به این معنی که روی یک فیلم چاپ کنید و مستقیماً روی پارچه و تیشرت منتقل کنید. برجسته ترین عاملی که این فرآیند را شایسته استفاده در بین تعداد بیشتری از مردم می کند، آزادی انتخاب تقریباً هر جنس تی شرت و هر رنگی است؛ چه پلی استر، پنبه، ابریشم یا الیاف مصنوعی مانند ابریشم مصنوعی یا الیاف مصنوعی، در هر رنگی حتی رنگهای تیره و مشکی قابل چاپ با دستگاه چاپ DTF می باشند.


چاپ DTF به چه مواردی نیاز دارد؟

ملزومات چاپ DTF نیازی به سرمایه گذاری سنگین از طرف کاربر ندارد، چه کسی که در حال حاضر در صنعت چاپ مشغول است و بخواهد از چاپ DTF برای توسعه کسب و کار روی بیاورد، چه کسی که بخواهد چاپ دیجیتال پارچه و لباس با سیستمDTF را شروع کند. مهمترین ملزومات این روش چاپ عبارتند از:

✓      دستگاه چاپ مستقیم روی فیلم:

این دستگاه های چاپ، دستگاه های DTF نامیده می شوند؛ این پرینترها اکثراً پرینترهای پایه 5 رنگ مخزن جوهر مانند برندهای Wit-color, T-Plus, TAIMES و غیره در بازار ایران هستند. دلیل انتخاب این سری از دستگاه های چاپ این است که این چاپگرها با 5 رنگ کار می کنند که باعث راحتی کار می شود، زیرا جوهرهای CMYK DTF می توانند به مخازن استاندارد CMYK و سفید بروند در حالی که دستگاه های تبدیلی مخازن LC و LMچاپگر را با جوهرهای DTF سفید پر میکنند. همچنین غلتک هایی که برای لغزش صفحه استفاده می شوند قبل از چاپ قرار گرفته اند و نیازی به حذف نیست تا از ظاهر شدن رد غلتک روی لایه سفید چاپ شده روی فیلم DTF جلوگیری شود.


چاپ DTF


✓      فیلم های چاپ DTF:

فیلم های PET در فرآیند چاپ DTF استفاده می شوند، این فیلم ها در واقع همان نقش کاغذ چاپ سابلیمیشن را ایفا می کنند. فیلمهای PET ضخامتی در حدود 2 میلی متر ( 75 تا 100 میکرون ) دارند و ویژگی های انتقال بهتری نسبت به کاغذ سابلیمیشن دارند ( به دلیل کوتینگ مخصوص انتقال رنگ دی تی اف روی آنها ). فیلمهای انتقال DTF به صورت ورق های برش شده (برای استفاده در مقیاس کوچک) و رول فیلم چاپ DTF (مورد استفاده در موارد صنعتی) موجود هستند. طبقه بندی دیگر فیلمهای PET بر اساس نوع لایه برداری است که پس از انتقال انجام می شود، بر اساس دما، فیلم ها یا از نوع لایه ‌برداری گرم یا لایه برداری سرد هستند.


✓      نرم افزار:

نرم افزار بخش مهمی از فرآیند چاپ DTF است؛ ویژگی های چاپ، عملکرد رنگ جوهرها و عملکرد نهایی چاپ بر روی پارچه پس از انتقال تا حد زیادی تحت تأثیر نرم افزار است. برای DTF به یک نرم افزار RIP تخصصی نیاز است که بتواند رنگ های CMYK و سفید را مدیریت کند، پروفایل رنگ، ضخامت سطوح جوهر، اندازه قطرات و سایر عواملی که در نتیجه چاپ بهینه نقش دارند، همگی توسط نرم افزار چاپ DTF کنترل می شوند.


✓      پودر چسب داغ:

پودر چاپ DTF در دو رنگ سفید و مشکی موجود است و به عنوان یک ماده چسبنده عمل می کند که رنگدانه های موجود در جوهر چاپ را به الیاف پارچه متصل می کند. پودر چسب سفید قابل استفاده برای تمامی رنگهای پارچه و تی شرت میباشد ولی چسب مشکی را بهتر است فقط برای پارچه های زمینه مشکی استفاده نمود. درجه مناسب دما و میزان زمان در معرض گرما بودن پودر چسب باید بر اساس الزامات ( نوع رنگ و نوع پودر) انتخاب شود .


✓      جوهرهای چاپ DTF:

جوهرهای چاپ DTF جوهرهای رنگدانه ای ( نوعی جوهر پیگمنت ) با طراحی خاص هستند که در رنگ های آبی، قرمز، زرد، مشکی و سفید موجودند. جوهر سفید یک جزء ویژه است که پایه رنگی چاپ را روی فیلم قرار می دهد و طرح سفید روی آن چاپ می شود. جوهرهای چاپ DTF باید ویژگیهای خاصی نسبت به دیگر انواع جوهرهای دای و پیگمنت داشته باشند از جمله خاصیت تحمل پذیری حرارت، خاصیت الاستیکی جوهر ( کشسانی ) و .... تقریبا 80% از دوام طرح چاپ شده توسط سیستم DTF در آینده، بستگی مستقیم به کیفیت جوهر مصرف شده دارد .


دستگاه چاپ DTF


✓      کوره کیورینگ

پودر لرزان اتوماتیک یا به اصطلاح شیکر در دستگاه چاپ صنعتی DTF برای پخش یکنواخت پودر و همچنین حذف پودر اضافی استفاده می شود که رول چاپ شده مستقیم از پرینتر وارد آن میشود و در چند مرحله بصورت یکنواخت پودر چسب در تمام سطح پخش میشود و با حرارت دیدن روی رنگ سفید چاپ شده ، تثبیت میشود. در انتها از سمت دیگر شیکر، رول چاپ شده و چسب خورده آماده، خارج شده و رول میگردد که آماده استفاده روی تیشرت میباشد .

برای چاپ های خانگی و با تیراژ کم، با هیتر هم این روند انجام میشود، هیتر اساساً یک کوره صنعتی کوچک است که برای ذوب پودر مذاب داغ که روی فیلم انتقال اعمال می شود، استفاده می شود. همچنین، می توان از دستگاه پرس حرارتی نیز برای انجام این کار استفاده کرد، اما باید در حالت بدون تماس استفاده شود.


✓      دستگاه پرس حرارتی

دستگاه پرس حرارتی عمدتاً برای انتقال تصویر چاپ شده روی فیلم DTF روی پارچه و تی شرت استفاده می شود. همچنین می توان از آن برای گرم کردن پودر مذاب داغ روی فیلم DTF در پرینتر های تبدیلی DTF استفاده کرد.


آموزش چاپ مستقیم به روش DTF :

مرحله 1 - چاپ روی فیلم

به جای کاغذ انتقال، فیلم PET را در قسمت رول دستگاه چاپ قرار دهید. ابتدا طرح دلخواه با کامپیوتر توسط نرم افزار RIP را آماده چاپ میکنید و به دستگاه دستور چاپ میدهید، سپس کل تصویر به صورت رنگی روی فیلم PET چاپ شده و همزمان و بعد از آن روی طرح رنگی، رنگ سفید چاپ میشود.


مرحله 2 - پودر ریختن در چاپ DTF

این مرحله استفاده از پودر ذوب داغ روی فیلمی است که تصویر روی آن چاپ شده؛ هنگامی که چاپ خیس است توسط میز رو به روی پرینتر وارد قسمت شیکر پودر میشود و پودر داخل شیکر به صورت یکنواخت روی طرح ریخته شده و طرح را کامل پوشش میدهد. در پرینترهای تبدیلی نکته مهم این است که اطمینان حاصل شود که پودر به طور یکنواخت در سراسر سطح چاپ شده روی فیلم پخش می شود، اما دستگاه های چاپی که مجموعه فرارنگ وارد میکند این مشکلات را ندارد و در قسمت شیکر پودر به میزان مناسب کل طرح پوشش داده و اضافات پودر داخل محفظه زیرین ریخته شده و دوباره در این چرخه مورد استفاده قرار میگیرد.

اما یک راه حل برای دوستانی که از پرینترهای خانگی استفاده میکنند این است که فیلم را در لبه های کوتاه آن نگه دارید، به طوری که لبه های بلند آن موازی با کف باشند (جهت افقی) و ریختن پودر در وسط فیلم از بالا به پایین، فیلم را همراه با پودر بردارید و کمی آن را به سمت داخل خم کنید به طوری که با سطح مقعر رو به خود U خمیده شود، حالا این فیلم را از چپ به راست خیلی کم تکان دهید تا پودر به آرامی و به طور یکنواخت در سراسر سطح فیلم پخش شود.


چاپ DTF تیشرت


مرحله 3 - حرارت دادن پودر چسب

همانطور که از اسم این مرحله مشخص است، پودر در این مرحله ذوب می شود، این را می توان به روش های مختلف انجام داد. در دستگاه های چاپ صنعتی یک محفظه مستطیل شکل به نام شیکر Shaker وجود دارد که از بالا دارای المنت های گسترده سراسر محفظه بوده و با حرارت و ریلی که کاغذ فیلم را جلو میبرد، کار حرارت دهی مناسب چسب را به صورت خودکار انجام میدهد. اما در پرینترهای تبدیلی یا خانگی رایج ترین روش این است که فیلم را با تصویر چاپ شده و پودر اعمال شده را در فر قرار داده و حرارت دهید. اگر کوره پخت در دسترس نیست، فیلم PET که نقش کاغذ سابلیمیشن در چاپ پارچه را دارد، را داخل پرس حرارتی قرار دهید و قسمت بالای پرس را خیلی به فیلم نزدیک کنید اما به آن نچسبانید، باید حدود 5 سانتیمتر فاصله بین فیلم و صفحه رویی پرس حرارتی وجود داشته باشد. برای بهترین نتایج، به شدت توصیه می شود که از مشخصات سازنده برای ذوب پودر استفاده کنید، بسته به نوع پودر و تجهیزات، گرمایش معمولاً 2 تا 5 دقیقه انجام می شود با دمای حدود 160 تا 170 درجه سانتیگراد .


مرحله 4 - پیش از پرس در چاپ DTF

این مرحله شامل پیش پرس پارچه قبل از انتقال تصویر توسط فیلم می باشد. پارچه در پرس حرارتی نگهداری می شود و حدود 2 تا 5 ثانیه تحت فشار قرار می گیرد، این کار برای صاف کردن پارچه و همچنین اطمینان از رطوبت زدایی پارچه انجام می شود، این کار همچنین به انتقال صحیح تصویر از فیلم به پارچه کمک می کند.


مرحله 5 - انتقال طرح چاپ شده روی تیشرت

این مرحله قلب فرآیند چاپ DTF است، فیلم PET با تصویر و پودر ذوب شده روی پارچه در پرس حرارتی قرار می گیرد تا چسبندگی قوی بین فیلم و پارچه ایجاد شود، به این فرآیند پرس کردن نیز می گویند. عمل آوری در محدوده دمایی 160 تا 170 درجه سانتیگراد به مدت تقریباً 15 تا 20 ثانیه انجام می شود، اکنون فیلم کاملاً به پارچه چسبیده است.


مرحله 6 - لایه برداری سرد در چاپ DTF

مهم است که پارچه و فیلمی که اکنون روی آن چسبیده است، قبل از اینکه جدا شود، تا دمای اتاق سرد شود. از آنجایی که ذوب داغ ماهیتی شبیه به آمیدها دارد، همانطور که سرد می شود، به عنوان یک چسبنده عمل می کند که رنگدانه رنگی را در جوهرهای چاپ درحالت چسبندگی محکم با الیاف پارچه نگه می دارد. هنگامی که فیلم خنک شد، باید از روی پارچه جدا شود و طرح مورد نیاز روی پارچه نقش میبندد .


مرحله 7 - پس از پرس

این یک مرحله اختیاری است اما برای بهترین نتایج و پارامترهای عملکرد بالا مانند ثبات شستشو و کشش بسیار توصیه می شود. در این مرحله پارچه نهایی با طرح انتقال یافته به مدت حدود 10 تا 15 ثانیه در پرس حرارتی پرس می شود .در مورد پارچه و تیشرت های تیره و مشکی ممکن است با انجام این مرحله ، سطح پارچه اصطلاحا برق بیفتد پس بهتر است این کار انجام نشود.

همه چیز در مورد چاپ پوستر كاغذ دیواری
همه چیز در مورد چاپ پوستر كاغذ دیواری
در این مبحث در مورد چاپ كاغذ ديواري و يا اصطلاحي كه در ايران به آن بيشتر چاپ پوستر گفته ميشود مطالبي را به زبان ساده بيان ميكنيم كه اميدواريم براي همكاران عزيز در بخش چاپ
آشنایی با روش های چاپ
آشنایی با روش های چاپ
طبقه بندی روش های چاپ در چند گروه معین، موجب میشود که بدون سرگردانی در انواع و اقسام ماشین آلات و تفاوت آنها از نظر ابعاد، کاربرد، تجهیزات جانبی و سطح اتوماسیون و... بتوانیم درک روشنی از مفهوم چاپ و ساختار همه ماشین های چاپ به دست آوریم.
تفاوت های چاپ افست ، دیجیتال ، ایندور و فضای باز
تفاوت های چاپ افست ، دیجیتال ، ایندور و فضای باز
چاپ دیجیتال و چاپ افست هر کدام ویژگی های منحصر به فردی دارند، اگر کار بزرگی دارید، چاپ افست انتخاب مناسبی است اما اگر عجله و نیاز به سفارشی سازی دارید، چاپ دیجیتال بهترین انتخاب است.