نقش اینورتر و PLC در دستگاه کلندر چیست ؟
مقدمه
در این مقاله برآنیم تا توضیحاتی مختصر درباره عملکرد و کارایی دو المان پرکاربرد در صنعت داشته باشیم هرچند کار و بررسی این دو المان نیازمند تخصص و اطلاعات پیش زمینه ای می باشد و در این مقاله نمی گنجد.
سعی ما براین است که با توضیحاتی مختصر و روان نقش این دو المان را درصنعت چاپ و کلندرهای صنعتی به کاربران و اپراتورهای این دستگاه داده باشیم تا آشنایی با آن داشته باشند.
اینورتر (درایو)
امروزه نقش موتورهای الکتریکی در صنعت همانند نیاز انسان به خوردن و آشامیدن است و بدون موتورهای الکتریکی به جرئت می توان گفت چرخ اصلی حرکت صنعت متوقف خواهد شد.
موتورهای الکتریکی در تمامی صنایع و کارخانجات و تولیدی ها و حتی در منازل ما نقش بسزایی را ایفا می کنند. دستگاههای کلندر صنعتی چاپ بر روی پارچه نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
موتورهای الکتریکی سه فاز و تک فاز در انواع مختلف که مورد بحث ما نیست عرضه می گردند
در دستگاههای چاپ هم از نوع سه فاز و هم از نوع تک فاز استفاده می گردد که وظیفه آن به حرکت در آوردن قسمت های مختلف دستگاه چاپ می باشد. یکی از این موارد موتور الکتریکی اصلی دستگاه می باشد که وظیفه به حرکت درآوردن نمد دستگاه برعهده آن می باشد.
هرچند با استفاده از موتور الکتریکی با توان بالاتر و گیربکس مناسب که به موتور کوپل شده در کلندرهای ایگل وظیفه حرکت نوار نقاله جلویی و نمد دستگاه به وسیله یک زنجیر برعهده یک موتور است.
همچنین موتور دیگری برای حرکت نمد به طرفین در دستگاه تعبیه شده است که وظیفه نگه داشتن نمد در وسط را برعهده دارد که در دستگاههای قدیمی این عمل دستی انجام می گردید.
در دستگاههای کلندر دیفرو نیز وظیفه حرکت قسمت های مختلف برعهده موتورهای الکتریکی می باشد (حرکت سیلندر اصلی – حرکت رول جمع کن – حرکت نوار نقاله و...) که در مدل های مختلف نوع موتورها و تعداد آنها متفاوت می باشد. در زیر چند نمونه تصویر از موتورهای الکتریکی دستگاههای کلندر نشان داده شده است.
موتورهای الکتریکی
تمامی این موارد گفته شد تا نقش اینورتر در موتوررها برای شما روشن گردد.
بدون بودن اینورتر در مسیر ࣣ موتورهای الکتریکی با گشتاور و دور نامی خود موتور به حرکت در می آیند.
در گذشته به دلیل نبود تکنولوژی لازم از روشهای مختلف جهت راه اندازی و یا تغییرات روی دور و گشتاور استفاده می شد که همواره مشکلات و تلفات انرژی زیادی به همراه داشت.
از آنجایی که در دستگاههای چاپ سرعت و حرارت دو لازمه اصلی برای ما می باشند. ما نیازمند در اختیار گرفتن سرعت چرخش سیلندر اصلی درحین چاپ می باشیم به این دلیل که نوع پارچه و نوع کاغذ و جوهر استفاده شده در سرعت و دمای مختلف بر روی چاپ پارچه تاثیر می گذارد.
اینجاست که اینورتر نقش خود را ایفا می کند و سرعت حرکت موتور را در اختیار ما می گذارد.
اینورتر با تغییر در ولتاژ و فرکانس اصلی و اعمال آن به موتورهای الکتریکی بر سرعت حرکت موتور تاثیر می گذارد.
فرکانس اصلی برق در کشور ما 50 هرتز می باشد که ما می توانیم با پروگرام کردن اینورتر از 1 هرتز کمترین سرعت چرخش تا 50 هرتز بیشترین سرعت چرخش را به موتور اعمال نماییم.
همچنین ترمز گشتاوری در هنگام کم کردن سرعت از پنل به طور مثال از 40 به 10 این قابلیت در اینورتر می باشد که به طور ناگهانی سرعت کم نشده و باعث آسیب به موتور و قطعات مکانیکی نگردد و همچنین بالعکس در حالت استارت کردن دور موتور سریعا و به طور ناگهانی به سرعت اعمال شده نمی رسد تا باعث آسیب به موتور و قطعات نگردد که تمامی این موارد با اینورتر قابل برنامه ریزی می باشد.
اینورترهای استفاده شده در کلندرهای دیفرو و ایگل از بهترین نوع آن در بازار میباشد که کلندر دیفرو از برند امرون
و ایگل از برند فتک برای دستگاه های خود استفاده کرده اند که از برندهای خوب و با کیفیت می باشد.
هرکدام از این اینورترها قابلیت های مختص خود را دارند که می توان آنها را برای حالت های
مختلف برنامه ریزی نمود. اینورترها نیز همانند موتورها الکتریکی دارای دو نوع تک فاز و سه فاز در کلاس مختلف می باشند.نحوه برنامه ریزی آیتم های اینورتر و گزینه های مختلف روی پنل و نحوه اتصال آن به پی ال سی و عملکرد کلاس های مختلف و آیتم های مختلف آن مورد بحث این مقاله نمی باشد. در زیر نمونه این اینورترها نشان داده شده است.
PLC پی ال سی
پی ال سی یک کنترل کننده منطقی برنامه پذیر است که به دلیل سهولت عمل کنترل ࣣ برنامه ریزی صحیح ࣣ عیب یابی آسان و اطمینان بالا یک وسیله اصلی اتوماسیون صنعتی به شمار می رود که در دستگاههای چاپ پارچه نیز کاربرد خود را به خوبی نشان داده است.
به جرات می توان گفت که با آمدن پی ال سی های قابل برنامه ریزی به صنعت بسیاری از مشکلات از جمله تعداد و حجم قطعات و هزینه های تعمیر و نگهداری به حداقل ممکن رسید.
در تمامی دستگاههای صنعتی نقش پی ال سی بسیار مهم و غیرقابل انکار می باشد ومیتوان گفت مغز اصلی دستگاه و تصمیم گیرنده در دستگاه می باشد.
دستگاههای چاپ پارچه نیز با پیشرفت تکنولوژی همراه بوده و تمامی دستگاههای جدید چاپ پارچه از این تکنولوژی بهره برده اند.
در این متن برآنیم تا توضیحاتی مختصر درباره عملکرد کلی این قطعه داشته باشیم تا شما با آن آشنایی پیدا کرده و از عملکرد آن اطلاع داشته باشید.
به طور کلی در هر دستگاه و یا سیستمی ما نیازمند داشتن داده هایی می باشیم که براساس آن تغییراتی در فرآیند ایجاد کرده و خروجی مناسب و مورد نیاز سیستم را ارائه دهیم.
در دستگاههای چاپ پارچه کلیدهای شروع به کار – کلیدهای امرجنسی – سنسورهای حرکتی و سنسورهای حرارتی و صفحه نمایشگر تاچ که قابل تغییر دادن می باشد را ورودی می نامیم که به پی ال سی ارسال میگردد وبا پردازش و اعمال تغییرات وفعال کردن خروجی متناسب در پی ال سی نیاز ما را به اجرا در می آورد که خروجی در دستگاههای چاپ را می توان المنت حرارتی – حرکت و سرعت چرخش موتورهای الکتریکی و سنسور انکودر دور را در نظر گرفت.
ورودی و خروجی های دستگاه می توانند آنالوگ و دیجیتال باشند که آنالوگ به صورت پیوسته که سنسور انکودر – ترموکوپل حرارتی و دیجیتال به صورت صفر و یک کلیدهای اورژانسی – سنسور یا کلید تنظیم نمد از آن دسته اند.
: پی ال سی ها باتوجه به ورودی و خروجی به 4 دسته تقسیم می شوند.
مینی پی ال سی 12 ورودی و 8 خروجی
کامپکت پی ال سی تا 300 ورودی و خروجی
ماژولار پی ال سی تا 2000 ورودی و خروجی
رک پی ال سی تا 5000 ورودی و خروجی
پی ال سی ها با زبان های مختلف برنامه نویسی که 5 زبان میباشد قابلیت برنامه پذیری را دارند.
که با توجه به نیاز سیستم وعملکرد آن ورودی و خروجی های لازم برنامه ریزی می گردند.
پس از اعمال ورودی به پی ال سی توسط سنسورها و کلیدها و همینطور صفحه تاچ در دستگاههای کلندر پی ال سی پردازش لازم را انجام داده و دستور لازم را ارسال می نماید.
در دستگاههای قدیمی تر برای فرمان دادن و عمل کردن موتور در زمان لازم و یا المنت در دمای لازم نیاز به چندین کلکتور و رله و تایمر و قطعات دیگر بود که با پی ال سی تمامی این برنامه ریزی ها در نرم افزار انجام شده و به وسیله کابل برروی پی ال سی بارگذاری می شود.
پی ال سی های مورد استفاده در دستگاههای کلندر دیفرو از برند امرون بوده و در دستگاههای ایگل از برند شینجه
می باشد که از برندهای با کیفیت و معتبر بازار می باشند.
نویسنده : بهزاد نعمتی ( تکنسین ارشد فرارنگ تبلیغ )