در این مقاله سعی شده که اطلاعاتی درباره انواع کلندر چاپ پارچه و همچنین نحوه کارکرد دستگاه های کلندر حرارتی که در چاپ سابلیمیشن استفاده میشوند به زبانی ساده و روان مطرح شود.


دستگاه کلندر چاپ پارچه چیست؟

دستگاه کلندر حرارتی نوعی دستگاه چاپ می باشد که با استفاده از حرارت حدود 190 تا 220 درجه سانتیگراد عمل تصعید ( تبدیل مستقیم از حالت جامد به گاز جهت انتقال رنگ به پارچه) جوهر سابلیمیشن را انجام میدهد و جوهر را از روی کاغذ سابلیمیشن با تبدیل از جامد به گاز به پارچه انتقال میدهد. این عمل برروی پارچه های دارای پوششی از مصنوعی و پلی استر به این شکل انجام می شود که در دمای حدود 200 درجه مولکول های پلی استر باز شده و جوهر سابلیمیشن که به شکل گاز درآمده، به داخل مولکول نفوذ میکند و بعد از خروج پارچه از کلندر و سرد شدن آن، این مولکول ها بسته شده و جوهر چاپ کاملا ثابت می شود. اگر این نوع چاپ را روی پارچه های پنبه یا نخ پنبه انجام دهید جوهر چاپ سابلیمیشن فقط روی سطح پارچه مینشیند و کمرنگ و بی روح خواهد شد و همچنین با شستن از بین میرود .


انواع کلندر از لحاظ نوع برق مصرفی :

کلندر های چاپ پارچه معمولا به دو شکل تک فاز و سه فاز به بازار عرضه می شوند که دستگاه های کلندر سه فاز صنعتی تر بوده و اغلب مشکلاتی که کلندرهای تک فازها دارند از جمله کم بودن سرعت چاپ و افت ناگهانی دما را ندارند .


کلندر چاپ پارچه


نحوه عملکرد کلندرهای چاپ پارچه

اغلب کلندرهای چاپ پارچه از چندین غلطک و یک سیلندر (استوانه فلزی) ساخته شده اند که توسط یک الکترو موتور به گردش در میایند. در دو طرف غلطکها و سیلندر از یاتاقان ها و در برخی کلندرها از بلبرینگ های دور پایین استفاده شده که باید به طور منظم گریس کاری شوند، حتما میبایست برای گریس کاری کلندر از گریس نسوز با کیفیت بالا استفاده شود. داخل سیلندر اغلب کلندرهای چاپ پارچه از نوعی روغن حرارتی پر شده که توسط المنتها گرم شده و دمای سیلندر را به صورت یکنواخت بالا میبرند و در بعضی از کلندرهای تک فاز آماتور داخل سیلندر روغن استفاده نشده و فقط یک ردیف المنت در مرکز سیلندر کار شده که مشکلات زیادی دارند و دمای یکنواختی ندارند.

دستگاه های کلندر روغنی به دو شکل فول روغنی و نیم روغنی به بازار عرضه میشوند که فول روغنی قیمت بالاتری داشته و دارای اتصالات روغنی هستند که کم بود و یا اضافه روغنی را که به خاطر انبساط و انقباض می باشند را به صورت خودکار به منبعی که بالای دستگاه قرار گرفته منتقل می کنند و یا در زمان کمبود روغن داخل سیلندر از منبع به سیلندر منتقل می کنند. در دستگاههای کلندر نیم روغن سیلندر دستگاه تا نیمه استوانه پر می شود و با گردش سیلندر روغن به صورت مداوم در المنتهای گرم شده قرار میگیرد و به صورت یکنواخت گرم میگردد؛ قطر سیلندر کلندرها رابطه مستقیم با سایز دستگاه و سرعت چاپ آن دارد و هرچه سیلندر بزرگتر باشد سایز دستگاه بزرگتر بوده و سرعت آن بیشتر می شود. در اغلب کلندرهای چاپ پارچه انتقال قدرت جهت گردش سیلندر از طریق خود نمد انجام شده و سیلندر غلطکها را میچرخاند، به این شکل که الکترو موتور یک محور اصلی غلطک را میچرخاند و با سفت کردن نمد دستگاه به محور محرک چسبیده و تمام نوردها و سیلندرها به حرکت در می آورد. بعضی از کلندرهای چاپ پارچه دارای سیستم جدا کننده نمد از سیلندر هستند که در زمان قطع شدن برق یا توقف دستگاه برای محافظت از نمد، نمد را از سیلندر جدا میکنند. ولی در اغلب کلندرها این کار به صورت دستی انجام می شود و بعضی از کلندرها مثل کلندرهای دیفرو میتوان در زمان قطعی برق با یک هندل دستگاه را به حرکت در آورد تا زمانی که دمای دستگاه تا حدودی پایین بیاید.


نحوه گرمایش دستگاه های کلندر

اغلب کلندرها دارای یک تابلو برق می باشند که بسته به پیشرفتگی دستگاه دارای قطعات متفاوتی هستند که معمولا شامل کنتاکتورها، رله ها، فیوزها، plc اینورتر موتور کنترلر دما و .... میباشند که با زمان کار برای فعال شدن هیتر جریان الکتریسته از طریق رله های SSR و بعد از ذغالها و کلکتور دستگاه به المنتهای داخل سیلندر که معمولا به صورت شماره ای نصب شده اند منتقل شده و با گرم شدن المنتها روغن داخل سیلندر را گرم می کنند. اما نحوه فرمان دادن دستگاه به این شکل است که برای رسیدن به دمای هدف نسبت به اختلاف دما با هدف توان های متفاوتی را به کار میگیرد که معمولا به صورت تغییر دادن زمان خروجی جریان برق کنتاکتورها یا رله ها به المنتها می باشد. زمانی که دستگاه کلندر چاپ پارچه سرد است جریان به صورت ممتد وصل میشود ولی با نزدیک شدن به دمای هدف، زمان خروجی برق توسط رله ها و کنتاکتورها کوتاه تر می شود و پس از رسیدن به دمای هدف میزان خروجی به مقداری کوتاه و با فاصله می شود که فقط دما را روی دمای هدف نگاه دارد. فرمان این خروجی جریان از طریق کنترلر دما به رله ها یا کنتاکتورها داده می شود، اما خود کنترلر دما از روی سنسوری که داخل سیلندر نصب شده دما را میخواند و نسبت به دمایی که می خواند خروجی معینی به رله ها و سپس المنتها می دهد .

سنسور دما از طریق دو رشته سیم و دو ردیف از کلکتور و ذغالهای کلکتور به کنترلر دما وصل میشود که گاهی با چرب شدن یا خراشیده شدن این ذغالها یا سطح کلکتور می تواند مشکلاتی در خوانش دما ایجاد شود که دما به سرعت تغییر میکند و اشتباه نشان داده می شود. سرعت چرخش کلندر این تغییرات سریعتر انجام میشود که معمولا با تمیز کردن سطح ذغال و کلکتور برطرف می گردد ولی گاهی نیاز به تعویض ذغال ها می باشد .


نمد کلندر چاپ


نمد دستگاه کلندر چاپ

نمد، نوعی پارچه شبیه به پتو میباشد که از الیاف نسوز (معمولا تحمل دما تا 300 درجه سانتیگراد را دارد) بصورت یکپارچه و بدون درز بافته شده و یکی از اجزای اصلی و مهم کلندرهای چاپ پارچه می باشد. نمدهای کلندر به صورت استوانه ای و گردباف در ضخامتهای مختلف تولید می شوند و نسبت به سایز کلندرها (عرض دستگاه و قطر سیلندر) در ابعاد مختلف تولید می شوند، در هنگام نصب نمد تقریبا تمام غلطک های کلندر داخل استوانه نمد قرار میگیرند ولی سیلندر یا درام کلندر پشت نمد قرار گرفته و نمد تقریبا به صورت یک نیم دایره بیرون سیلندر را کاور میکند. کار نمد در دستگاه کلندر چاپ چسباندن کاغذ سابلیمیشن و پارچه با فشار بالا برروی سیلندر است تا عمل تصفیه به بهترین شکل ممکن و بصورت یکدست و یکنواخت با فشار یکسان انجام پذیرد. برای این منظور معمولا یک غلطک با پوشش سیلیکون داخل نمد قرار میگیرد که با فشار باد میتواند فشار مضاعفی را روی کاغذ و پارچه وارد کند که چاپ نفوذ بهتری در پارچه داشته باشد و همچنین به نوعی عمل چروک گیری را نیز انجام می دهد.

یکی از مشکلات نمدها حرکت زیاد آنها به چپ و راست می باشد که معمولا این حرکات در یک ماه ابتدای عمر نمد بیشتر هستند و باید با تنظیم غلطک تنظیم این حرکتها را به حداقل رساند. غلطک تنظیم نمد با تنگ و گشاد کردن حلقه استوانه موجب حرکت نمد به چپ و راست می گردد که این عمل در بعضی کلندرها به صورت دستی و در بعضی از کلندرها با فرمان میکروسوییچ های دو طرف نمد به یک الکترو موتور یا در بعضی کلندرها به صورت بادی، باعث تنظیم حرکت می شوند. اگر حرکت نمد کنترل نشود باعث چسبیدن نمد به کناره های دستگاه کلندر چاپ شده و به مرور کناره نمد را خراب میکند که باعث بازشدن بافت نمد شده و عمر آن را کاهش میدهد. اما دلیل دیگر خرابی نمدها سوختن آنها می باشد که معمولا با قطع برق و اشتباهات کاربران اتفاق می افتد به این صورت که تا دمای زیر 80 درجه نباید نمد بصورت ثابت به سیلندر چسبیده باشد چون موجب سوختن نمد در محل اتصال به سیلندر داغ میشود .


کاغذ پشتیبان یا پروتکشن

در چاپ سابلیمیشن توسط کلندرها میتوان از نوعی کاغذ یا نوعی سلفون نسوز که کاغذ پشتیبان نامیده میشود استفاده کرد، بخصوص در چاپ پارچه هایی نازک با تار و پود باز که مقادیر زیادی از رنگ بخار شده با عبور از پارچه به روی نمد منتقل می شود و این رنگ باعث میشود چاپهای بعدی در دستگاه چاپ سابلیمیشن دچار سایه ای از رنگ و کثیفی شود که برای جلوگیری از این اتفاق میتوان از کاغذ پشتیبان استفاده کرد .

معمولا برای صرفه جویی در هزینه چاپ، کاغذ محافظ را پس از جمع شدن در سمت دیگر کلندر برای بار دوم از سمت مخالف استفاده می کنند.


دستگاه کلندر چاپ


رول جمع کن ها در کلندر چاپ پارچه

چون در کلندرها عمل چاپ معمولا به صورت رول به رول انجام میشود، احتیاج به رول جمع کن هایی است که بتوانند عمل طاقه پیچی پارچه و همچنین جمع آوری کاغذ سابلیمیشن و کاغذ پشتیبان مصرفی را انجام دهند. به این منظور معمولا کلندرها دارای سه رول جمع کن هستند که بسته به نوع کلندر می توانند هر کدام دارای الکترو موتور و کلید کنترل جداگانه باشند و یا همه بر الکتروموتور اصلی دستگاه وصل باشند که در این صورت سرعت آنها با سرعت کلی دستگاه تنظیم می گردد. در تمام رول جمع کن ها از نوعی سیستم کلاچ پیچی استفاده شده است که می تواند قدرت محور رول جمع کن را تنظیم کند. رول جمع کن ها به یک میله متصل هستند که پارچه یا کاغذ به دور آن جمع میشوند، در دستگاه های کلندر پیشرفته معمولا این میله ها بصورت بادی میباشند که پس از قرار گرفتن مغزی مقوایی روی آن (برای جمع شدن کاغذ و پارچه) با فشار باد زائده هایی از شفت خارج میشوند که باعث ثابت ماندن لوله مقوایی روی شفت میشود و ار حرکت مقوا روی شفت جلوگیری میکند .

نکته بسیار مهمی که در چاپ سابلیمیشن با کلندر حرارتی وجود دارد تنظیم سرعت ورود و خروج کاغذ سابلیمیشن و پارچه می باشد. مشکلی که بعضی از اپراتورها بعد از مدتها کار با دستگاه های چاپ و کلندرهای چاپ گاهی با آن روبروی میشوند این است که باعث ایجاد چروکهایی روی کاغذ شده و سفیدیهایی را روی پارچه می اندازد. برای جلوگیری از این مشکل باید گاهی کلاچ رول باز کن کاغذ را بررسی و سرویس کرد و همچنین از زدن گریس و روغن به کلاچ ها جدا اجتناب کرد. در زمان کار با کلندر چاپ پارچه باید دقت کنید که رول بازکن و چروک گیرهای دستگاه به اندازه کافی باعث کشش کاغذ سابلیمیشن، کاغذ پشتیبان و همچنین پارچه شوند تا هیچکدام به صورت شل و خلاص وارد دستگاه نشوند.

کلندر چاپ پارچه چیست ؟
کلندر چاپ پارچه چیست ؟
دستگاه کلندر حرارتی نوعی دستگاه چاپ می باشد که با استفاده از حرارت حدود 190 تا 220 درجه سانتیگراد عمل تصعید ( تبدیل مستقیم از حالت جامد به گاز جهت انتقال رنگ به پارچه) جوهر سابلیمیشن را انجام میدهد و جوهر را از روی کاغذ سابلیمیشن با تبدیل از جامد به گاز به پارچه انتقال میدهد.
مش چیست؟
مش چیست؟
مش متريالی است كه سوراخهای ريزی روی خود دارد ( شبیه پارچه توری ) و برای مصارف خاص استفاده می شود ، در دو نوع پشت چسب دار و معمولی موجود است و می توانید عکس نوع پشت
مشخصات هد ریکو Gen 6 ساخت ژاپن
مشخصات هد ریکو Gen 6 ساخت ژاپن
مشخصات کیفیت بالا و بهره وری بالا تصویر: کیفیت بالا و بهره وری بالا اندازه قطرات 5pl به بالاترین حد کیفیت رسیده و دقت جت های چاپ بهبود یافته ( نسبت به نسل پیشین یعنی هد ریکو جن 5 ) که این دقت کیفیت چاپ عالی را بدون دانه بندی به همراه دارد. ( مشخص نبودن پیکسل های چاپ شده و یکنواختی چاپ ) این هد با 1280 نازل پیکربندی و تولید شده در 4 ردیف 150dpi، که سبب میشود چاپ با وضوح بالا 600dpi دست پیدا کند.